WOONPLANT VAN DE MAAND APRIL

CAMPANULA

Campanula is een plant met een frisse uitstraling in merendeels blauwe, paarse en witte kleuren. De naam klokje of klokjesbloem wekt de suggestie van een plant met klokvormige bloemen. Het assortiment van Campanula is veelzijdig en het zijn echte seizoenplanten die van het vroege voorjaar tot de nazomer worden aangeboden. Populair als woonplant zijn diverse soorten Campanula, zoals C. isophylla (Ster van Bethlehem) in merendeels wit en blauwe kleuren met vrij grote klokjes. De C. portenschlagiana (klokjesbloem) heeft kleinere klokjesvormige bloemen. Deze is winterhard en kan na gebruik binnen buiten in de tuin geplant worden waar hij nog jaren als vaste plant kan schitteren in het voorjaar en de zomer. Het assortiment wordt steeds verder uitgebreid, onder andere met purper, wit en lavendelblauw.    

Verzorgingstips

  • Campanula kan in huis op een plekje in de volle zon of halfschaduw. Vermijdt wel direct zonlicht achter een raam op het zuiden. 
  • Geef de plant regelmatig water, twee keer per week is voldoende. 
  • Geef bij voorkeur water van onderaf zodat het blad en de bloemen niet te nat worden. De potkluit even dompelen kan ook. Wel goed laten uitlekken, om te voorkomen dat de kluit te nat blijft.
  • Om de plant lang te laten bloeien, haal je uitgebloeide bloemen steeds weg.
  • Een keer per twee weken wat kamerplantenvoeding voor bloeiende planten te geven is een investering in een lange bloei. Sommige soorten kunnen zelfs meerdere keren per jaar bloeien. 
  • Na gebruik in de woonkamer kunnen winterharde Campanulasoorten de tuin in.